Powrót VAT na żywność: Jakie produkty zdrożeją i jaki będzie wpływ na inflację?

Od 1 kwietnia 2024 roku w Polsce zostanie przywrócona 5-procentowa stawka VAT na podstawowe produkty żywnościowe. Decyzja ta, podjęta przez rząd, kończy okres obowiązywania „zerowego” VAT, który był elementem wsparcia dla konsumentów w czasach wysokiej inflacji. Ministerstwo Finansów wskazuje na spadkową tendencję inflacji jako główny powód dla tej zmiany, podkreślając, że obniżona stawka VAT nie jest już niezbędna jako środek antyinflacyjny.

Zmiana ta dotknie szereg podstawowych produktów spożywczych, w tym mięso, ryby, mleko, produkty mleczarskie, warzywa, owoce, orzechy, miód, tłuszcze, zboża, pieczywo, oraz wyroby cukiernicze. Eksperci przewidują, że ceny tych produktów wzrosną, choć obecna sytuacja na rynku żywności, charakteryzująca się spadającymi cenami surowców rolnych i żywności, może łagodzić odczuwalne skutki tych podwyżek.

W kontekście zbliżających się wyborów samorządowych, rząd zdecydował się nie przedłużać obniżonej stawki VAT, kierując się przede wszystkim argumentami makroekonomicznymi. Ta zmiana wpłynie również na inflację, podbijając ją w kwietniu o około 0,8 punktu procentowego w porównaniu do scenariusza utrzymania „zerowego” VAT.

Przywrócenie stawki VAT na żywność do poziomu 5 procent jest interpretowane jako decyzja wspierająca budżet państwa, który potrzebuje dochodów z VAT, zwłaszcza że wpływy z tego podatku są założone na bardzo wysokim poziomie w tegorocznym budżecie. Mimo że ta zmiana będzie miała wpływ na wzrost cen żywności, ekonomiści podkreślają, że nie powinna ona zahamować ogólnego trendu spadkowego inflacji, z którą Polska się obecnie mierzy.

Nie powinna ale jednak podbije ją… można wywnioskować, że podbije ją chwilowo, a potem zacznie spadać ale czy oby na pewno będzie to chwilowe?

0 0 głosy
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadomienie o
guest

0 Komentarze
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będziemy wdzięczni za komentarzex